D
H
M
S

Farah VS Bekele

“Se dice, se comenta, se rumorea…” que els organitzadors de la marató de Londres, a disputar-se el pròxim mes d’abril, ja estan posant fil a l’agulla per enfrontar a Kenensia Bekele i a Mohamed Farah. Seria enfrontar al millor especialista en 5 i 10.000 metres llisos de la passada dècada, i el millor d’aquesta, ara sobre la distància de la marató. Es comenta també que en Haile Gebrselassie podria ser, pel camí dels 41 anys, la llebre de la prova, una prova en la qual, per suposat, s’intentaria fer rècord del món dels 42,195 km.

En Gebre, en quan ha sabut que Farah podria ser de la partida, ja ha dit la seva al respecte; “un atleta que ha fet els 1.500 metres en 3:28 (té el rècord d’Europa), no hauria de passar-se encara a la marató, perquè entenc que té molt marge de millora en la pista”. I, al nostre entendre, no li manca raó a en Gebre, deixant de banda que, ara com ara, els calers, en el món del «running», estan a la carretera, més que a la pista. I que Farah ho ha guanyat pràcticament tot en la pista, des de fa tres anys, en 5 i 10.000 metres; Europeus, Mundials i Jocs Olímpics, i, possiblement, estigui àvid de nous reptes.

Farah té una millor marca en els 10.000 metres llisos de 26:46.57, lluny del rècord del món d’en Kenenisa Bekele (26:17.53), i la darrera tardor, a Gran Bretanya, va marcar una marca de 1h00:59 en la mitja marató, perdent a l’esprint precisament amb Bekele, i amb en Haile Gebrselassie fent tercer. El passat mes d’abril, el britànic d’origen somali ja va córrer fins a la mitja marató a la cita londinenca, com si fos un preludi de què pretenia fer aquest nou any 2014, però, ara ja, completant la marató. Si a finals del segle passat el duel del fons mundial era Gebre-Tergat, el duel del futur és, per descomptat, Fara-Bekele, i sobre asfalt, en principi. Amb el permís dels kenians que, de moment, han demostrat ser els més ràpids del món en la distància dels 421,95 quilòmetres.

El Mundial de 2015 i els Jocs Olímpics de 2016 de Río de Janeiro poden ser el colofó d’aquests duels, encara que no sabem si sobre el tartà, o sobre l’asfalt. En qualsevol cas, el pròxim mes d’abril en tindrem la primera entrega del nou clàssic de l’atletisme mundial per a les properes dades. Com se sòl dir a l’entrada dels circs; “passin, i vegin!”

Per Albert Caballero Recio

SUBSCRIURE'M

Subscriu-te a la nostra newsletter i et mantindrem informat: